Geschiedenis

Het begon allemaal in februari ’67 toen een aantal fotografen de kunstschilders van Kunstkring Toreke Herenthout kwamen vervoegen. Aan de wieg stonden toen S. Daems en J. Van Sande en natuurlijk Staf Palmans, die ondertussen ere-voorzitter van Toreke is. Amper enkele maanden later, in april ’68, vond het eerste fotosalon plaats en het zou heus niet het laatste worden! De huidige tentoonstellingen gelijken echter in niets meer op de tentoonstelling van ’68, toen de foto’s nog op vezelplaat werden gepresenteerd.

De relatie met de schilders is ongetwijfeld zeer boeiend geweest voor de fotografen van het eerste uur, maar de liefde heeft niet mogen blijven duren, de fotografen gingen hun eigen weg.

Vanuit fotografisch standpunt kenmerkt Toreke zich als een kring van fotografen die hun mannetje kunnen staan in de wedstrijdfotografie maar voor wie competities niet zo belangrijk zijn. Toch hebben enkele van de leden naam en faam verworven in de wereld van de amateurfotografie.

Intussen heeft de digitale fotografie zijn intrede gedaan en hebben alle leden hun weg gevonden in het digitale gebeuren.

Fotoclub Toreke is steeds een voortrekker geweest en biedt aan zijn leden tal van faciliteiten. In ’78 werd de eerste flitsinstallatie in gebruik genomen en ondertussen heeft de club een heuse studio, een flitsinstallatie voor mobiel gebruik, audiovisueel materiaal voor projecties.. Recent is deze lijst nog aangevuld met een 2de professionele beamer en een extra pc voor de digitale projecties.

Bijna wekelijks worden workshops georganiseerd door gastfotografen of door eigen leden. Zo worden alle facetten van de digitale software belicht, de opname en camera mogelijkheden, het presenteren van de foto’s, … Regelmatig trekken we er samen op uit, hierbij worden de gezinsleden niet vergeten.

Jaarlijks (2de weekend mei) organiseren we in “Ter Voncke” een tentoonstelling waar alle leden hun beste werken kunnen presenteren aan het talrijke publiek.

Toreke heeft met zijn fotografie een zekere faam verworven in de wereld van de amateurfotografie, hier wordt wekelijks aan gewerkt in een gezellige en gemoedelijke sfeer.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Toreke hiermee één van de weinige clubs is waar regelmatig nieuwe geïnteresseerden bij aansluiten.

Als bekroning van de intensieve werking werd door de voorzitter Don Dieltjens een aanvraag tot Koninklijke vereniging ingediend, de titel werd toegekend en uitgereikt in het provinciehuis (2017) door gouverneur Cathy Berx.

Don Dieltjens, ere-voorzitter